Érdekel a jövő haszonállata?

 

A

STRUCC

 

 

 

 

 

 A gazdaságos strucchús - termelés feltételrendszere

 

A mezőgazdasági vállalkozók leggyorsabb üzleti növekvést mutató tevékenységi formája egy ideje a hagyományos, bevált termékekhez képest is életképes alternatívát jelentő strucctenyésztés.

 

A strucc futómadár, amely két és fél méternél magasabb is lehet, tömege elérheti a 180 kg-ot, és bár nem repül, a 72 km/h futósebességet is elérheti.

 

A struccipar fellendülését a Dél-afrikai termékekre vonatkozó embargó segítette elő, így sok gazdálkodó kezdett strucctenyésztésbe, abba a tevékenységbe, amelynek megtérülése magasabb minden egyéb mezőgazdasági formánál, s amely ezért gyümölcsöző befektetést jelent több különböző módon is. A kereslet a Dél-afrikai források megszűntetésével nem csökkent, így a tenyésztés még sokáig jövedelmező lesz.

 

A strucc felhasználása széleskörű: erős, de hajlékony, egyúttal egzotikus, testtájanként más-más mintázatú bőrét bőrdíszműipar és a ruházati ipar használja.

Három alaptípusunk a vörös nyakú (rózsaszín árnyalatú nyak és lábak),a kéknyakú (kékesszürke nyak, szürke lábak) és a dél afrikai fekete (szürke nyak és lábak) .párosodási időszakban mindhárom típus és csőre rózsaszín árnyalatban hajlik

 

A strucc barátságos, de ha provokálják, főleg a szaporodási időszakban ingerlékeny hímek rúgása akár halálos is lehet (40kg/cm˛), ezért érdemes a fészkelő helyet úgy megoldani, hogy a tojások kívülről is begyűjthetők legyenek.

 

A tojók a harmadik életévüktől akár 25 éven keresztül is évente 60-100 sárgadinnye méretű tojást tojnak, amelyek ivarérett, egészséges és jól táplált szülőmadarak esetében 70-80 % -ban kikelnek és egészséges csibéket eredményeznek.

 

Általában három fészekalja tojást raknak szezononként tavasztól kezdve, több hét szünettel: a tojó csúcsformában kétnaponta tojik egy tojást. Általában 70 évig élnek. A fészket a hím készíti. Vadon mindketten kotlanak, és tizenkét tojás az átlag, de fogságban ennél többet is tojnak, ha a tojásokat hamar eltávolítják a fészekből, hogy 38-40 napra előkeltetőbe tegyék, majd 2-3 napra utókeltetőbe.

Mindkettő állandó páratartalmú és hőmérsékletű környezetet biztosít. A fiatal madarakat védeni kell, de gyorsan nőnek, és 3 hónapos korukra majdnem kész felnőttek lesznek, hat hónapos korukig havi 30 cm nőnek.

A klímára nem nagyon érzékenyek, még Kanadában is tenyésztik őket.

 

 

A struccipar jövője

 

A tenyészmadarak ára a 90-es évek végére - a számítások szerint - meg fog kétszereződni. A tenyészállomány iránti igény kielégítését követően a feldolgozóipar új üzleti lehetőséget fog jelenteni.

 

Az iparág a következőket hozza magával:

 

- Állat gondozói stb. állások

- Állat orvosi állások

- Új piac a strucctakarmány termelő vállalkozások számára

- Több száz állás takarmány - feldolgozó iparágban,

- A madarak szállításában,

a vágóhidakon,

a húsfeldolgozó telepeken

a bőrkikészítő telepeken

- Állandó bőralapanyag a bőripar számára

- Aukciók

- Gyógyszerészeti termékek struccok számára

- Melléktermékek (kutyaeledel, talajjavító szerek stb.)

- Adójövedelmek emelkedése

- Jövedelemadók az új állások után

 

Az ipar néhány év alatt túl fogja lépni a milliárd dolláros éves határt.

Az európai társadalom egészségesebb hústermékeket fog fogyasztani, és struccbőr - stb. termékeket fog viselni öltözetében.

 

Előreláthatólag már csak néhány év telik el addig, amíg a strucctermékek nagyobb mennyiségben megjelennek a piacon.

 

A hosszúidejű rentabilitás feltételezése mégis az, hogy a fogyasztók a strucctermékeket a jövőben is specialitásnak tekintik és ennek megfelelően fizetik meg azt.

Végül is jelenleg és a jövőben struccok kezében van, hogy a termékek jó hírnevet teremtsenek, annak előnyeit (koleszterin, kalóriaszegény strucchús, kiváló minőségű exkluzív struccbőr) megismertessék a fogyasztókkal.

 

Ezenkívül fontos, hogy a vágóállat termelők időben kiépítsék a megfelelő értékesítési csatornákat és a piaci struktúrát

Számos országban a strucctartó egyesületeket vagy társaságokat hoztak létre, így Magyarországon is megalakult 1996 -ban a Strucctenyésztők Magyarországi Szövetsége.

 

A leendő tartók a strucctartásban belépés előtt legyenek tisztában azzal, hogy a strucctartás az adott körülmények között azoknak ígér magas profitot, akik a lehető leggyorsabban beállnak ebbe a termelési ágba.

 

Mivel ez csak egy kis ízelítő a strucc tartás rejtelmeiből, és ha érdekel, akkor további részleteket is kaphatsz a következő levélcímen vagy telefonszámon:

Strucc.hu@usa.net

Tel.: + 36 (30) 253-142

 

Vissza a főoldalra